Фрилансеры предложат свои варианты уже через несколько минут!
Публикация заказа не займет много времени.

Туристические направления нашего региона.

Общи дестинации ще привличат туристи.

             Девет общи туристически пакета с 68 свои исторически, културни и природни забележителности разработиха общините Велико Търново, Горна Оряховица и Дряново в рамките на проекта „Бяло, пурпурно, синьо, зелено – следите на вечността. Утвърждаване образа на региона като уникална туристическа дестинация на националния и международен пазар“. Бялото символизира античността, пурпурното - средновековието, цветът на възраждането е синият, а зеленият цвят символизира екологията и нашето съвремие. Трите общини работят заедно в продължение на две години, за да създадат концепция за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите. 436 331 лв. е стойността на целия проект. Съфинансирането от Европейския фонд за регионално развитие е 370 644 лв., националното финансиране е 43 605 лв., а от трите общини – 21 800 лв. Туристическите пакети вече са предоставени на туроператорите, за да бъдат включени в планирани посещения на чуждестранни и български туристи. Целта на проекта е да популяризира и увеличи интереса към туристическите атракции на трите общини и по-равномерно разпределение на туристопотока в региона. Разработените девет туристически пакета, представляват дестинации, разделени на три теми.
               Първата е културен туризъм - "Назад във времето", "Назад към Античността", "Символи на вярата", "Шедьоврите на майстора", "Делници и празници от миналото", като част от дестинациите в тази тема са "Храм Св. Никола в Горна Оряховица, Констанцалиевата къща в Арбанаси, крепостта Царевец във Велико Търново и Дряновския манастир.
                Втората тема е екотуризъм - "Емоции в зелено", "Приключенски тур Дръзки и Смели" включващ Еменската екопътека, Хотнишкия водопад, хижа Божур, край Горна Оряховица, пещерата Бачо Киро и Екопътека "От Дискодуратера до наши дни" край Дряново.
                Селски туризъм е третата тема. Тя включва "Емоции докрай", "На гости" - Килифаревски манастир и Етнографска сбирка "Селски бит в Дряновския регион", с. Зая.
Акцентът, към който ще се насочи Горнооряховската община е кулинарният и фестивалният туризъм, а община Дряново се надява да привлече нови инвестиции за развитие на спелео- и приключенския туризъм, като се опита да не отстъпва по атрактивност на своите партньори.
                 В туристическите пакети от Велико Търново са включени крепостта Царевец, Света гора, средновековните църкви в Асенева махала и Арбанаси, античното селище Никополис ад Иструм. За различните туристи по тези маршрути се предлагат от една до пет нощувки със съответните атракции, фестивални, културни и спортни прояви. За да се рекламират тези дестинации пък, са отпечатани 3000 туристически карти и по 1000 брошури и туристически гидове. Изработени са рекламни филми, телевизионни и радиоклипове, които са излъчени стотици пъти в телевизионния и радиоефир. Проведена е и кампания в английското и румънско издание на списанията National Geographic и Traveler.

В Дряново втори национален тенис център
С писмо от 5 юни тази година до кмета на община Дряново д-р Иван Николов и до председателя на Общинския съвет Мариана Печеян, Българска федерация по тенис търси подкрепа за реализирането на идеята в Дряново да бъде изграден Втори национален тенис център. До сега в страната ни само в София има Национален тенис център със съответните съоръжения и организация. Мотивите за реализирането на това начинание са, че Дряново се намира в сърцето на България и е едно спокойно място за треньори, състезатели и родители при провеждането на национални и регионални състезания. Освен това Тенис клуб "Кристи- Дряново" има най-големия напредък за последните три години от всички тенис-клубове в страната. Започвайки от нулата, местният клуб направи така, че за Дряново да се говори с уважение и респект сред тенис-общността в България. Клубът разполага само с два корта, но има представители в Държавните отборни първенства на три възрасти - до 10, до 14 и до 18 години. По този показател пред дряновския клуб са само десетина клуба в страната, всички те със сериозни традиции и голям треньорски състав. Освен това от Българска федерация по тенис сочат и факта, че Тенис клуб "Кристи-Дряново" е един от 5-те тенис клуба в страната, които разполагат с отделен кондиционен треньор. При реализирането на идеята за Втори национален тенис център в Дряново, от Федерацията по тенис обещават подкрепата си в няколко направления - В Дряново да се провеждат редица състезания от регионалния, националния и международен календар на Българска федерация по тенис; Повишаване на квалификацията на специалистите в местния клуб; Организиране на част от тренировъчните лагери на националните отбори по тенис в подготвителните възрасти от 10 до 18 години, както и за мъже и жени; Организиране на съпътстващи събития - треньорски семинари, демонстративни мачове, любителски турнири, целящи популяризирането на бъдещата тенис-база, община Дряново и тениса като цяло.

Първи фестивал в прослава на Колю Фичето
В рамките на 4 дни, от 25 до 28 юни, Младежкото сдружение МОГА в Дряново, заедно с партньорите си от Народно читалище „Дряновска пробуда - 2008" организираха едно изключително събитие посветено на Първомайстор Колю Фичето. Бяха го нарекли Колю Фичето Фест 2014,  с мотото: "Да оставим нещо след себе си, с което децата ни да се гордеят". И те наистина оставиха нещо, което обедини не само младите хора. Сътвориха страхотен шедьовър с една 30-метрова стена до Моста на Колю Фичето. Благодарение на графити артистите от "140 идеи" сега Стената е уникална и със сигурност не е правено нищо подобно, което да допринесе към славата на майстор Колю Фичето. Още повече, Стената не само съживява този район в града, но вече е и туристическа атракция, защото подобно нещо в България просто няма. На отделните части на Стената артистите изрисуваха различни ниши, които отразяват строителството на майстора и представят някои от основните негови ценности, като събирането на хората, силата на българския дух и вниманието към детайла и съвършенството. Над 50 доброволци се включиха във всички дейности, а над 250 души се възползваха в различните дни от игрите, пъзелите и възможността да порисуват в близост до природата, да разгледат фото изложбата посветена на творчеството на Колю Фичето, да се насладят на таланта на певци и танцьори в импровизирания концерт. Най-малките оставиха след себе си истинско творчество от рисунки и пъзели на емблематични исторически обекти за България - Рилския манастир, Белоградчишките скали, Храм-паметникът "Александър Невски". Младежите показаха, че мислят и за бъдещето, като създадоха и стипендия "Колю Фичето". Тя бе еднократна и в размер на 500 лева, която си поделиха трима ученици от СОУ "М. Райкович" и ПГИ "Рачо Стоянов" - Мариян Ноев, Нено Илиев и Пламена Петкова. "Стената беше обединител, тя за пръв път създаде ясно и силно чувство за общност между хората в организацията и за пръв път разбуни духовете на апатия и разочарование в част от дряновци", споделят младите хора днес. Освен това те оставиха на Стената, послание, което значи много за бъдещето на всички хора не само в Дряново: "Помежду си да не градите толкоз дувари, дето да ви делят, ами повече мостове да ви събират".
Георги Караколев