1. Реєструйте домен та хостинг на себе
  2. Використовуйте опцію «Делегування доступу»
  3. Змінюйте паролі після завершення співпраці
  4. Вчасно оплачуйте послуги
  5. Робіть резервні копії

Сайт для бізнесу — це ефективне джерело отримання клієнтів з пошуку Google. Навіть при наявності розкручених сторінок в соцмережах підприємці часто створюють сайти — це хороша можливість зібрати в одному місці та структурувати всю інформацію про бізнес, підвищити свій статус та використовувати інструменти Google Ads. Це стосується не лише великих підприємств, а й малого бізнесу, зокрема ФОПів.

Сайт буде корисний для бригади будівельників або майстра з ремонту пральних машин, салону штор або майстра з нарощування вій, СТО чи ресторану. Складно знайти вид бізнесу, якому сайт не потрібен.

Більшість підприємців не вміють самі робити сайти, тому звертаються до розробників або агенцій. Зараз можна за невелику вартість розробити сайт на WordPress або іншій CMS.

Але необізнаність у питанні створення та обслуговування сайтів часто призводить до того, що підприємці втрачають свої веб-ресурси разом із контактами розробника. Тому спеціалісти Cityhost.ua склали перелік простих порад для малого та середнього бізнесу, які допоможуть не втратити свій сайт.

Реєструйте домен та хостинг на себе

Часто підприємці не мають достатньо часу та знань, щоб купити хостинг і зареєструвати домен

У такому випадку власник повністю залежить від вебмайстра, і часто навіть сам не має доступу до свого ж сайту. Дехто отримує вигоду з такої ситуації — власник змушений за кожною дрібницею звертатися до розробника чи студії, а ті щоразу виставляють рахунок за внесення змін. Крім того, продовженням хостингу та домену також займається розробник, і він може завищувати ціни, щоб заробити на «маржі». Звісно, так роблять далеко не всі, але прецеденти трапляються.

Інша неприємність — ви можете перестати працювати із розробником, загубити його телефон або втратити зв’язок з інших причин. З того моменту сайт приречений — як тільки завершиться термін дії домену або хостингу (а зазвичай це рік), веб-ресурс буде закритий.

Що робити? Реєструйте домен і хостинг на себе. Це може здатися новачкові складною задачею, але насправді процедура максимально автоматизована, а технічна підтримка хостинг-провайдера завжди готова допомогти. Це займе не більше ніж півгодини вашого часу, зате допоможе вирішити багато проблем у майбутньому. Вибирайте розробника, готового працювати з уже зареєстрованими доменом і хостингом.

І останній аргумент, щоб зробити це — юридичний. Де-юре власником домена та хостинга, а значить і сайту є людина, на чиї ПІБ, телефон та пошту зареєстровані послуги. Якщо був втрачений пароль, доступ до пошти, вас зламали або трапилася якась інша халепа, власник акаунту завжди може звернутися до служби підтримки, провести ідентифікацію клієнта і довести, що він дійсно є отримувачем послуги. В такому разі йому допоможуть повернути доступ до акаунту. Якщо ж послуги зареєстровані на третю особу, власник сайту ніяк не зможе підтвердити свою причетність до нього.

З огляду на це рекомендуємо завжди реєструвати послуги на свої реальні дані.

Використовуйте опцію «Делегування доступу»

У багатьох хостинг-провайдерів є функція, яка дозволяє долучити будь-якого користувача до вашого акаунту в ролі менеджера, і при цьому йому не доведеться використовувати ваш логін і пароль. Адже коли ви передаєте дані для входу третій особі, це вже є фактором ризику.

Наприклад, у панелі керування Cityhost.ua є можливість дати доступ до кожної послуги окремо. Виконавець зможе працювати тільки в межах своєї відповідальності, входячи до вашого хостингу зі свого власного акаунту.

Змінюйте паролі після завершення співпраці

Коли розробка сайту вже завершена і ви не плануєте продовжувати подальшу співпрацю, краще змінити паролі в панелі керування хостингом і доменом, а також в адмінці CMS (попередньо попросіть надати вам дані для входу до адмінки). Перевірте також, щоб пошта адміністратора акаунту також була саме вашою. Інакше можна буде просто скинути пароль і отримати новий у листі.

Залишаючи розробнику доступи, ви покладаєте на нього зайву відповідальність і залишаєте відкритим додатковий канал для злому хакерами.

Звісно, ця порада діє більше для тих, хто планує сам обслуговувати свій сайт або знайшов постійного адміністратора. Якщо ж після створення розробник продовжує обслуговувати сайт, паролі змінювати не треба.

Варто додати, що ця процедура стосується й інших працівників — якщо звільнився хтось із менеджерів чи адміністраторів, йому потрібно закривати доступ до адмінок з міркувань безпеки.

Вчасно оплачуйте послуги

Часто сайти втрачаються з доволі банальної причини — власник забуває чи не встигає оплатити домен і хостинг. Оскільки послуга надається на тривалий термін від року, то за такий час можна закрутитися у справах і забути про оплату. Хостинг-провайдер буде слати листи з нагадуваннями в пошту, на яку оформлено послуги, але якщо ви туди рідко заглядаєте або вона взагалі не ваша, то це не дуже допоможе.

Інформація на вашому хостингу та домен ще деякий час будуть зберігатися у базах (у різних провайдерів це різний термін), але з часом будуть видалені. Домен пізніше вийде у вільний доступ і його зможе купити хтось інший. Тому якщо сайт перестав відповідати і ви з’ясували, що причина у несвоєчасній оплаті — бігом біжіть і сплачуйте рахунки. Тоді сайт швидко відновиться і знову працюватиме як раніше. Внести оплату потрібно максимально швидко — найкраще упродовж трьох днів.

Але краще не доводити ситуацію до блокування сайту — це негативно впливає на репутацію серед цільових аудиторій, трафік та позиції в пошукових системах.

Як уникнути просрочки по оплаті:.

  • Реєструйте акаунт на пошту, якою ви користуєтеся найчастіше — тоді ви вчасно зможете побачити лист від хостинг-провайдера, який надсилається за кілька днів до дня оплати.
  • Підключіть всі можливі способи нагадування, які надає провайдер — sms-сповіщення, чат-бота у Telegram тощо. Найкраще активувати взагалі все, що пропонується — тоді ви точно не пропустите повідомлення про важливі події у системі.
  • Одразу порахуйте, коли завершується термін послуг і внесіть собі нагадування у Google-календар або інший інструмент тайм-менеджменту, яким користуєтеся.

Використовуйте всі три способи одночасно, і тоді ви точно будете знати про те, що надійшов час оплати.

Крім того, у деяких хостинг-провайдерів уже з’явилася така зручна опція як «Послуга за підпискою». Наприклад, у Cityhost.ua оплата за послуги буде зніматися автоматично із прикріпленої картки (або декількох), якщо активувати цю функцію.

Робіть резервні копії

Провайдери зазвичай надають можливість робити резервні копії, але не завжди ця опція доступна за замовчуванням. Її потрібно знайти та активувати, а також виставити частоту створення бекапів. Тоді ви зможете «відкотити» сайт до більш давньої версії, якщо його зіпсував вірус або трапилися інші непоправні збої в коді.

Не завадить також після глобальних змін закачувати весь сайт на сторонній локальний носій — комп’ютер або виносний диск. Навіть якщо ви втратите домен і хостинг, сайт не доведеться робити з нуля, а можна буде розгорнути на новому хостингу і трохи поредагувати. Але звісно ж, краще, щоб такого не трапилося.

Іноді може здатися, що втрата сайту — це не так уже і серйозно, адже завжди можна зробити новий. Але для пошукових систем важливий вік домену та самого сайту — наприклад, Google віддає перевагу старим веб-ресурсам і показує їх вище у видачі. Безперебійна довготривала робота необхідна для вдалого SEO-просування та створення спільноти постійних користувачів. А для цього потрібно дбати про те, щоб всі логіни та паролі знаходилися тільки в руках відповідальних та надійних людей і власник завжди знав, хто має доступ; а також стежити за вчасною оплатою послуг.

16 оценок
3 ноября '23
Як підприємцю не втратити свій сайт