Найдите исполнителя для вашего проекта прямо сейчас!
Разместите заказ на фриланс-бирже и предложения поступят уже через несколько минут.

Проблема впровадження розумного строку судового розгляду як елемента права на справедливий судовий розгляд

Право людини на справедливий суд має основоположну роль у демократичному суспільстві. Саме суд є тією ланкою влади, що має найбільш об’єктивно та незалежно оцінювати спірні правовідносини, і виходячи з цього забезпечувати захист порушених прав людини. Забезпечення прав не може не втратити своєї цінності, якщо винесення справедливого рішення буде затягуватись, і, звісно, якщо це рішення не буде виконуватись. З огляду на це, Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод (надалі – Конвенція) у ч. 1 ст. 6 встановлює:

«Кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов’язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення».

Тобто Конвенцією зазначається для розгляду справу оцінне поняття розумного строку. Але сама по собі засада розумності не несе в собі чітко визначеного змісту. Тому є потрібним аналіз цієї категорії.